Τυποποίηση ελαιόλαδου: γιατί είναι τόσο σημαντική

  • Posted on: 30 April 2018
  • By: myarticl

Το ελαιόλαδο έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας και οι ειδικοί υπογραμμίζουν τα τεράστια οφέλη του στην υγεία μας. Αυτό το πολύτιμο υλικό αποτελεί το βασικό συστατικό της μεσογειακής διατροφής και ξετρελαίνει όσους το δοκιμάζουν. Στην Ελλάδα, χρησιμοποιούνταν ανέκαθεν, όμως τα τελευταία χρόνια έχει γίνει της μόδας. Γενικά, δύο είναι οι τάσεις που επικρατούν ανάμεσα στους Έλληνες σχετικά με την αγορά του ελαιόλαδου. Κάποιοι προτιμούν το «λάδι από το χωριό» που τους το προμηθεύει κάποιος γνωστός σε νταμιτζάνες και με αυτό βγάζουν όλη τη χρονιά. Διατείνονται, μάλιστα, ότι αυτό το λάδι είναι αγνότερο, γιατί έρχεται κατευθείαν από τις ελιές. Κάποιοι άλλοι προτιμούν το τυποποιημένο ελαιόλαδο από το σούπερ μάρκετ, για να έχουν το κεφάλι τους ήσυχο. Η αλήθεια, λοιπόν, είναι ότι η τυποποίηση ελαιόλαδου είναι πολύ σημαντική, αν θέλετε να λαμβάνετε όλα τα θρεπτικά στοιχεία αυτού του προϊόντος και να το απολαμβάνετε στην καλύτερη του ποιότητα. Διαβάστε εδώ γιατί.

Το ελαιόλαδο διατηρείται καλύτερα

Η εμφιάλωση και τυποποίηση του ελαιόλαδου είναι απαραίτητη, έτσι ώστε αυτό να διαφυλαχθεί και να διατηρήσει το χρώμα, τη γεύση, την υφή, τη μυρωδιά του και τα θρεπτικά του στοιχεία όσο το δυνατόν πιο αναλλοίωτα με το πέρασμα του χρόνου. Εχθροί του ελαιόλαδου είναι η ζέστη, η έκθεση στο φως, το οξυγόνο και η υγρασία, παράγοντες που ξεκινούν να επιδρούν από την πρώτη στιγμή της συγκομιδής του καρπού από το ελαιόδεντρο. Συνεπώς, μόλις παραχθεί το λάδι πρέπει αμέσως να εμφιαλωθεί σε ειδικά μπουκάλια ή ανοξείδωτα δοχεία, τα οποία ανάλογα με το υλικό τους θα διασφαλίσουν για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα τη διατήρηση του ελαιόλαδου. Η τυποποιημένη συσκευασία είναι η μοναδική δικλείδα ασφαλείας που εγγυάται ότι τα συστατικά του ελαιόλαδου δεν θα αλλοιωθούν δραστικά, όπως συμβαίνει με το χύμα ελαιόλαδο που αποθηκεύεται και παραμένει σε εντελώς ακατάλληλα δοχεία.

Ξέρετε τι αγοράζετε

Κατά την τυποποίηση του ελαιόλαδου, που διέπεται από ειδική νομοθεσία και παρακολουθείται από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, διαπιστώνεται και ο τύπος του. Το παρθένο ελαιόλαδο διακρίνεται σε τέσσερις τύπους: εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, παρθένο, κοινό παρθένο και μειονεκτικό ή λαμπάντε. Όλοι οι τύποι αφορούν το παρθένο ελαιόλαδο, όμως διαφέρουν ως προς την οξύτητα, αφού στην υψηλή ποιότητα του εξαιρετικού παρθένου η οξύτητα είναι χαμηλή και αυξάνεται όσο η ποιότητα (αλλά και η τιμή φυσικά) μειώνεται. Αν, λοιπόν, θέλετε να γνωρίζετε τι ακριβώς ελαιόλαδο αγοράζετε και αν η τιμή που πληρώσατε ανταποκρίνεται στην ποιότητά του, τότε ο μόνος τρόπος είναι να προμηθευτείτε τυποποιημένο ελαιόλαδο.

Άλλες σημαντικές πληροφορίες

Τα μπουκάλια και τα ανοξείδωτα δοχεία που περιέχουν το τυποποιημένο ελαιόλαδο πρέπει να φέρουν υποχρεωτικά συγκεκριμένες ενδείξεις, όπως η ημερομηνία λήξης, ο παραγωγός, τα θρεπτικά στοιχεία και τα στοιχεία του τυποποιητή. Οι αρμόδιοι φορείς ελέγχουν αυστηρά τις τυχόν προσμίξεις που μπορεί να έχουν γίνει καθώς και την ημερομηνία παραγωγής του λαδιού, ώστε να καθορίσουν την ημερομηνία λήξης. Η ημερομηνία λήξης πρέπει υποχρεωτικά να αναγράφεται σε εμφανές σημείο στη συσκευασία του ελαιόλαδου και να μην ξεπερνά τους 18 μήνες μετά την τυποποίησή του. Έτσι, γνωρίζετε με ακρίβεια τα χαρακτηριστικά του ελαιόλαδου που αγοράζετε χωρίς πιθανότητα αλλοίωσής τους.

Πηγή: Metrotech-hellas.gr