Τι είναι οι αιμορροδες

  • Posted on: 15 August 2013
  • By: myarticl
Rating: 
0
No votes yet

Οι αιμορροΐδες είναι πάθηση στον πρωκτό του ανθρώπου, που οφείλεται σε διάφορες αιτίες, κυρίως όμως στην χρόνια δυσκοιλιότητα. Προσβάλλει περισσότερο τους κατοίκους των πόλεων και λιγότερο τους κατοίκους της υπαίθρου. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι στους κατοίκους των πόλεων πολλοί κάνουν καθιστική ζωή (υπάλληλοι, επιστήμονες κλπ.) και έτσι σε αυτούς η στάση αίματος στο φλεβικό σύστημα της λεκάνης γίνεται λίγο-πολύ μία μόνιμη κατάσταση. Επίσης, η τροφή των κατοίκων των πόλεων είναι λιγότερο φυσική από την τροφή των κατοίκων της υπαίθρου, με αποτέλεσμα να μην περιέχει αρκετά στερεά υπολείμματα και συνεπώς να μην είναι αναγκαία η καθημερινή εκκένωση. Με αυτόν τον τρόπο επέρχεται η δυσκοιλιότητα, η οποία όπως αναφέρθηκε στην αρχή είναι η κυριότερη αιτία για τις αιμορροΐδες.

Οι αιμορροΐδες θεραπεύονται με διάφορα φάρμακα, κυρίως όμως με την χειρουργική επέμβαση. Πάντως, όσοι πάσχουν από αιμορροΐδες πρέπει να διατηρούν το μέρος του πρωκτού καθαρό, πλένοντας το μετά από κάθε εκκένωση, όχι με ζεστό, αλλά με κρύο νερό, γιατί το ζεστό νερό λόγω της θερμότητας προκαλεί διαστολή των αιμορροΐδων, πράγμα πολύ επώδυνο.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η πάθηση ήταν γνωστή και στην αρχαιότητα. Πολλοί αναφέρουν ορισμούς και τρόπους θεραπείας της, όπως ο Αριστοτέλης, ο Ιπποκράτης και από τους νεώτερους ο Άνθιμος Γαζής.

Σημειώνεται ότι οι εξωτερικές αιμορροΐδες συνοδεύονται συχνότερα από συμπτώματα. Πόνος, φαγούρα και οδυνηρό πρήξιμο είναι μεταξύ των συχνότερων ενοχλήσεων που προκαλούν οι εξωτερικές αιμορροΐδες. Είναι, επίσης, πιθανόν να πάθουν  θρόμβωση γεγονός που συνεπάγεται οξύ πόνο.

Σε ό,τι αφορά την πρόληψη, περιλαμβάνεται η αποφυγή της καθιστικής ζωής και η σωματική εξάσκηση. Επίσης, η πλούσια σε φυτικές ίνες διατροφή καταπολεμά τη δυσκοιλιότητα, η οποία είναι μια από τις κύριες αιτίες των αιμορροΐδων.

 

DateUpdated: 
NULL
DateAdded: 
2011-10-05 12:08:54
Category: