Τα είδη θέρμανσης

  • Posted on: 28 April 2018
  • By: myarticl

Τα είδη θέρμανσης είναι δυνατόν να βρίσκονται στη σκέψη των πολιτών σε όλες τις εποχές του χρόνου. Στις παλαιότερες εποχές, κυρίως στα ορεινά χωριά οι οικογένειες μάζευαν ξύλα από πριν, για να είναι έτοιμοι να ανάψουν τα τζάκια ή τις ξυλόσομπες στη βαρυχειμωνιά. Τώρα βέβαια, με την εξέλιξη της τεχνολογίας και κατ’ επέκταση των ειδών θέρμανσης, άλλαξε και η λογική προσέγγιση των πραγμάτων. Ωστόσο το «Εξ’ Οικονομώ κατ’ Οίκον» κρατά στην επικαιρότητα το ζήτημα αυτό.

 

Το «Εξ’ Οικονομώ κατ’ Οίκον»

 

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα επιδοτήσεων και χορηγήσεων, υπό προϋποθέσεις, για μια σειρά νοικοκυριών που το δικαιούνται, με βασικό σκοπό την ενεργειακή αναβάθμιση των παλαιών κατοικιών. Το σχέδιο αυτό βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη, με συγκεκριμένες προθεσμίες. Η διατήρηση των παλαιών κατασκευαστικών δομών θεωρείται ως οικονομικά ζημιογόνα και επιβαρύνει το κλίμα και το περιβάλλον, κυρίως των αστικών κέντρων, σε σημαντικό βαθμό. Με αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζονται σημαντικά οφέλη.

 

Τα κουφώματα

 

 Τα ξύλινα παντζούρια μπορεί σε ορισμένες περιπτώσεις να λειτουργούν θετικά στη διατήρηση της παραδοσιακής ομορφιάς ενός κτίσματος. Από ενεργειακή άποψη όμως δεν προσφέρουν τα απαιτούμενα. Γι’ αυτό συνεχώς αντικαθίστανται.

 Μια σύγχρονη τάση είναι τα κουφώματα από πλαστικό, pvc, που θεωρούνται ότι έχουν επαρκή, σύμφωνα με άλλες απόψεις υψηλή, ενεργειακή απόδοση. Γενικά θεωρείται μια σχετικά οικονομική λύση, σε σχέση με αυτά του αλουμινίου, που η τοποθέτησή τους κοστίζει περισσότερο.

 Τα τελευταία όμως λογίζονται ως τα πλέον ενεργειακά. Αυτό οφείλεται στις ιδιαίτερες ιδιότητες του αλουμινίου, ως υλικό, καθώς και στις δυνατότητες που παρέχει για να δημιουργηθεί η πρώτη «γραμμή άμυνας» του κτίσματος, προς τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Με απλά λόγια, βοηθά ώστε το σπίτι να διατηρείται ζεστό το χειμώνα και δροσερό το καλοκαίρι. Όσο για τους λάτρεις της παράδοσης υπάρχει και η δυνατότητα του συγκερασμού: ξύλινα κουφώματα, με επικάλυψη αλουμινίου.

 

Τα είδη θέρμανσης, με πετρέλαιο και φυσικό αέριο.

 

Καλά όλα αυτά, αλλά δεν επαρκούν για την ποιοτική θέρμανση στις «κρύες νύχτες του χειμώνα». Χρειάζονται και επιπλέον συσκευές, καθώς και ο ανάλογος οικιακός εξοπλισμός. Βασικό στοιχείο είναι το καλοριφέρ, με τα σώματα του κατανεμημένα σε όλα τα δωμάτια και τους ωφέλιμους χώρους της κατοικίας. Η άνοδος της τιμής του πετρελαίου δημιούργησε βέβαια απρόβλεπτα δυσάρεστες καταστάσεις, σε συνδυασμό με τη δραματική συρρίκνωση των εισοδημάτων των νοικοκυριών.

Η χρήση του φυσικού αερίου είναι σαφώς πιο οικονομική, καθώς η τιμή του προστατεύεται με διεθνείς συμβάσεις, ωστόσο οι κατάλληλες υποδομές για να περάσουν οι σωληνώσεις, υπάρχουν σε συγκεκριμένες περιοχές. Επίσης η όλη δαπάνη μετατροπής δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητη.

 

Η θέρμανση στις πολυκατοικίες...

 

Στις πολυκατοικίες των αστικών κέντρων διαπιστώνονται δύο βασικά είδη θέρμανσης, οι οποίες απαιτούν και τα κατάλληλα αξεσουάρ:

-Κεντρική, με κυκλοφορητές και δοχεία διαστολής, για την ομαλή ροή και κυκλοφορία του νερού, εντός των σωληνώσεων σύνδεσης.

-Αυτόνομη, με ηλεκτροβάνες, ώστε το ζεστό νερό να εισέρχεται ομαλά.

Η σύγχρονη ζωή είναι πλέον ένας διαρκής αγώνας ισορροπίας ανάμεσα στις κοινωνικοοικονομικές απαιτήσεις και τις ρεαλιστικές δυνατότητες των νοικοκυριών, για να ανταποκριθούν σε αυτές με επάρκεια. Αυτό ισχύει και στην οργάνωση του σπιτιού, τόσο σε επίπεδο οικογενειακής ζωής, όσο στις καθημερινές πρακτικές. Τα είδη θέρμανσης αποτελούν ένα υποσύνολο αυτής της πραγματικότητας. Τα νοικοκυριά καλούνται να αξιοποιήσουν τις όποιες δυνατότητες που παρέχονται, για να επιτύχουν τις καλύτερες δυνατές λύσεις.

 

Πηγή: mafou.gr

Rating: 
5
Average: 5 (1 vote)