Τα βραχιόλια - Αισθητική και συμβολισμοί

  • Posted on: 28 June 2018
  • By: myarticl
βραχιολια

Τα βραχιόλια αποτελούν διαχρονικά ένα βασικό είδος κοσμήματος, το οποίο με τη σειρά του υπάρχει και φοριέται σε πολλούς και διαφορετικούς τύπους, σε ποικίλους συνδυασμούς. Προσαρμόζονται ανάλογα με το στυλ ντυσίματος και κατασκευάζονται από διάφορα υλικά, άλλοτε απλά, φυσικά και άλλες φορές από πολύτιμα μέταλλα. Συχνά προσφέρονται ως δώρα σε γάμους και βαπτίσεις.

Το κυκλικό σχήμα

Τα βραχιόλια συνήθως είναι στρογγυλά. Το κυκλικό σχήμα γεωμετρικά δεν έχει αρχή και τέλος. Οι βέρες και τα στέφανα γάμου στοιχειοθετούν την ατέρμονη αγάπη μεταξύ των μερών του ζευγαριού. Με το γάμο πλέον αποφασίζουν να δεσμευτούν εκατέρωθεν μέχρι να τους χωρίσει ο θάνατος. Το χρυσό ως μέταλλο είναι καθαρό και ανόθευτο, ενισχύοντας την αίσθηση της αγνότητας.

Ένα ωραίο δώρο

Τα βραχιόλια αποτελούν δημοφιλές δώρο στους γάμους και τις βαπτίσεις, ωστόσο δε φαίνεται να εντάσσονται σε αυτές τις διαδικασίες των συμβολισμών, όπως αυτές εκπορεύονται από τη λαϊκή και τη θρησκευτική μας παράδοση. Βέβαια τα χρυσά βραχιόλια είναι κοσμήματα αξίας, οπότε μπορεί να έχουν και πρακτική σημασία.

Τα πρώτα βραχιόλια

Η πρώτη εμφάνιση των βραχιολιών, φτιαγμένα από οστά, χάνεται στα βάθη των προϊστορικών χρόνων, την εποχή των σπηλαίων, περίπου 40.000 χρόνια από σήμερα. Αργότερα καθιερώθηκαν ως στοιχείο διαχωρισμού μεταξύ των κοινωνικών τάξεων, όπως αναφαινόταν από το υλικό κατασκευής. Στους αρχαίους πολιτισμούς συνδέθηκαν με διάφορους συμβολισμούς, ενώ είχαν και στρατιωτική χρήση, με τοποθέτηση στο μπράτσο, ως στοιχείο αναγνώρισης μεταξύ των πολεμιστών, κατά τη διάρκεια των μαχών. Τα βραχιόλια όταν φοριόντουσαν στον αριστερό καρπό συμβόλιζαν την αγάπη και στο δεξιό το δημιουργικό πνεύμα.

Τα βραχιόλια ποδιού

Μια ιδιαιτερότητα αποτελούν τα βραχιόλια ποδιού, που φοριούνται πάνω από τον αστράγαλο. Στην Αρχαία Αίγυπτο η χρήση τους διαφοροποιούσε κοινωνικά τις γυναίκες. Οι πιο εύπορες φορούσαν χρυσά και οι φτωχότερες ασημένια και σιδερένια. Σύμφωνα με κάποιες πηγές υπήρχε σχέση με τη λατρεία του αρχαίου θεού της γονιμότητας Βάαλ και υποχρεώνονταν να τα τοποθετούν στο πόδι οι ιερόδουλες. Στον αντίποδα, στην Ινδία τα φορούσαν στο πόδι οι παντρεμένες γυναίκες. Στη σύγχρονη εποχή, τη δεκαετία του ΄70 αυτή η πρακτική συνδέθηκε με τη σεξουαλική απελευθέρωση και για τους πουριτανούς με την έκλυση των ηθών.

Στον καρπό

 

Βέβαια όταν μιλάμε για βραχιόλια αυτόματα η σκέψη μας οδηγείται σε αυτά που φοριούνται στον καρπό του χεριού. Στις μέρες μας εμφανίζονται σε μεγάλη ποικιλία, φοριούνται από άνδρες και γυναίκες, ενώ υπάρχει η δυνατότητα να συνδυάζονται αρμονικά τόσο μεταξύ τους όσο και με το γενικότερο στυλ ντυσίματος, κλασικό, casual, επίσημο, αθλητικό κτλ.

Ποικιλία και στυλ

Κατασκευάζονται από απλά και φθηνά υλικά, αλλά και από χρυσό και ασήμι. Συχνά εναρμονίζονται και με τις τάσεις της μόδας. Τα φαρδιά μπορούν να συγκεραστούν με τα λεπτά, ενώ, για τις λιγότερο τολμηρές, όταν συνυπάρχουν κομψές, διακριτικές μικρές αλυσίδες προκύπτει ένα καλίσθητο και συνάμα στυλιστικά ενδιαφέρον αποτέλεσμα.

Τα βραχιόλια, ως αξεσουάρ ντυσίματος, αλλά και ως στοιχείο διαφορετικών συμβολισμών συναντάται στον άνθρωπο από τα βάθη των χιλιετηρίδων. Με γούστο και χωρίς ιδιαίτερο κόστος ενισχύεται η αισθητική της εξωτερικής εμφάνισης. Τα χρυσά δε βραχιόλια, ως πολύτιμο κόσμημα, έχουν τη δική τους χάρη και αξία στο ντιζάιν της εποχής μας.

Πηγή: Verorama.gr