Μηχανές συσκευασίας αρωματικών φυτών: δημιουργήστε τη δική σας μονάδα

  • Posted on: 16 February 2018
  • By: myarticl

Η Ελλάδα έχει έναν τεράστιο πλούτο από αρωματικά φυτά, όπως μέντα, τσάι του βουνού, μελισσόχορτο, βασιλικός, εστραγκόν, βαλσαμόχορτο, ρίγανη, θυμάρι, δυόσμο, λεβάντα, εχινάτσια και τίλιο. Μπορεί για εμάς αυτά τα φυτά να είναι δεδομένα, όμως στις βόρειες χώρες της Ευρώπης, όπου τα είδη αυτά δεν ευδοκιμούν, οι καταναλωτές τα εκτιμούν ιδιαιτέρως χάρη στην ξεχωριστή γεύση και μυρωδιά τους αλλά και τις θεραπευτικές τους ιδιότητες. Εξ ου και έχουν αυξηθεί τόσο οι εξαγωγές των αρωματικών φυτών από την Ελλάδα προς χώρες, όπως η Γερμανία και η Αγγλία, και ολοένα ξεπηδούν μικρές μονάδες επεξεργασίας από ανθρώπους με μεράκι που θέλουν να προωθήσουν την ελληνική γαστρονομία και να επενδύσουν κάπου χρήσιμα τα κεφάλαιά τους. Αν το σκέφτεστε και εσείς, τότε αυτά που θα χρειαστείτε δεν είναι πολλά: μηχανές συσκευασίας, έκταση κάποιων στρεμμάτων, ένα μεσαίο κτίσμα και πολλή αγάπη για την ελληνική γη και φύση.

Έκταση

Το πόσα στρέμματα θα χρειαστεί να έχετε, για να καλλιεργήσετε αρωματικά φυτά εξαρτάται από το πόσα είδη φυτών θέλετε να καλλιεργήσετε. Σίγουρα θα πρέπει να υπολογίσετε τουλάχιστον δέκα στρέμματα, για να έχετε και μια ικανοποιητική απόσβεση της επένδυσής σας, αλλά θα πρέπει οπωσδήποτε να συμβουλευτείτε και γεωπόνο, ο οποίος θα εκτιμήσει την ποιότητα του εδάφους και το μικροκλίμα της περιοχής, ώστε να αποφανθεί για τα είδη που μπορούν να ευδοκιμήσουν.

μηχανές συσκευασίας

Μηχανές συσκευασίας και γενικός μηχανολογικός εξοπλισμός

Τα αρωματικά φυτά δεν απαιτούν ιδιαίτερο μηχανολογικό εξοπλισμό για την τυποποίησή τους, αφού η επεξεργασία τους είναι μικρή. Έτσι, θα χρειαστείτε αποστακτήρα, ο οποίος κοστίζει περίπου 20.000€, τριφτικό μηχάνημα, που κοστίζει 10.000€, μηχανικά κόσκινα των 2.000-3.000€ και παρασκευαστήριο, το οποίο πρέπει να αποτελεί ξεχωριστό δωμάτιο και κοστίζει περί τα 2.000€.

Συσκευασία

Εκτός από αυτές τις μηχανές συσκευασίας, θα χρειαστείτε φυσικά και τις κατάλληλες συσκευασίες, οι οποίες θα προωθήσουν το προϊόν στη δύσκολη αγορά του εξωτερικού. Οι συσκευασίες δεν κοστίζουν πάνω από 0,20€ το τεμάχιο, όμως σε αυτό το κόστος θα πρέπει να υπολογίσετε και τη διαφημιστική καμπάνια καθώς και το marketing, το οποίο θα ενσωματώσει στα διακριτικά της συσκευασίας συγκεκριμένα χαρακτηριστικά ανάλογα με τους στόχους σας και την αγορά, στην οποία απευθύνεστε. Στο πλαίσιο αυτό απαιτούνται και τα απαραίτητα διπλώματα ευρεσιτεχνίας, η καθιέρωση του σήματος του προϊόντος και γενικά η απόκτηση δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας.

Ακίνητη περιουσία

Στην ακίνητη περιουσία που θα χρειαστείτε για την επένδυση περιλαμβάνεται και ένα κτίριο που δεν χρειάζεται να υπερβαίνει τα 100 τ.μ. ανάλογα φυσικά με το μέγεθος της καλλιέργειας και των αναγκών της. Σε αυτό θα βρίσκεται ο μηχανολογικός εξοπλισμός και οι μηχανές συσκευασίας, τα εργαστήρια και οι λοιπές μεταποιητικές μονάδες.

Δυνατότητα χρηματοδότησης

Οι δυνατότητες χρηματοδότησης μιας τέτοιας προσπάθειας είναι πολλές και αφορούν επενδυτικά προγράμματα που στηρίζονται τόσο από την Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και από το ελληνικό κράτος. Έτσι, έχετε ευκαιρίες από το ΕΣΠΑ και το Leader, αλλά και από το νέο ΠΑΑ 2014-2020. Ωστόσο, για αυτή τη διαδικασία είναι ιδιαίτερα σημαντικό να συντάξετε έναν πλήρη φάκελο με σαφές και μελετημένο business plan, η δημιουργία του οποίου κοστίζει περίπου 2.000€.

 

Rating: 
0
No votes yet
AuthorResource: 

Πηγή: Metrotech.gr