Έχετε ποτέ αναρωτηθεί πώς μοιάζει μια επαγγελματική κουζίνα;

  • Posted on: 20 November 2018
  • By: myarticl
MEDICAHELLAS - Επαγγελματικός Εξοπλισμός - Επαγγελματική Κουζίνα

Οι περισσότεροι, όταν σκεφτόμαστε την κουζίνα ενός εστιατορίου, έχουμε στο μυαλό μας δεκάδες ανθρώπους με το σακάκι και το σκούφο του σεφ να μαγειρεύουν περίπλοκα φαγητά, ώστε να ικανοποιήσουν τον ουρανίσκο και του πιο απαιτητικού πελάτη. Αν και αυτή η εικόνα δεν απέχει πολύ από την πραγματικότητα, μια επαγγελματική κουζίνα έχει πολλές απαιτήσεις και αποτελείται από διάφορα τμήματα και συσκευές που συνιστούν ένα πολύπλοκο σύνολο και απαιτούν υψηλές δεξιότητες συντονισμού. Ουσιαστικά, εμείς έχουμε στο μυαλό μας μόνο ένα μέρος της κουζίνας, ενώ στην πραγματικότητα πίσω από το φαγητό που απολαμβάνουμε κρύβονται πολλές ακόμα κινήσεις και χρειάζονται δεκάδες εργαζόμενοι, ώστε να προκύψει ένα ικανοποιητικό αποτέλεσμα. Ας δούμε, λοιπόν, παρακάτω πώς μοιάζει μια κουζίνα ενός μεγάλου εστιατορίου.

 

Τμήμα πλυντηρίων

 

Το τμήμα καθαριότητας ενός εστιατορίου επιτελεί φυσικά πολύ σημαντικό ρόλο, ώστε να πληρούνται όλες οι απαραίτητες προϋποθέσεις καθαριότητας. Αποτελείται από πλυντήρια ειδικά σχεδιασμένα, για να πλένουν σε μικρό χρόνο τα σκεύη που θα χρειαστούν οι σεφ. Τα σκεύη αυτά, όπως για παράδειγμα τα επαγγελματικά αντικολλητικά τηγάνια, θα χρησιμοποιηθούν δεκάδες φορές μέσα στη μέρα και πρέπει φυσικά να είναι απόλυτα καθαρά σύμφωνα με τους υγειονομικούς κανονισμούς. Είθισται το τμήμα καθαριότητας να βρίσκεται ακριβώς δίπλα στο πάσο, όπου οι σερβιτόροι αφήνουν τα χρησιμοποιημένα πιάτα, όμως πρέπει να είναι κοντά και στην κυρίως κουζίνα, ώστε να προωθεί άμεσα τα απαραίτητα σκεύη. Αν και το κομμάτι αυτό ενός εστιατορίου μπορεί να θεωρείται το πιο αμελητέο, τελικά καθορίζει εν πολλοίς το χρόνο μαγειρέματος, διότι όσοι δουλεύουν στη λάντζα πρέπει να είναι αποτελεσματικοί και γρήγοροι, ώστε να συνεργάζονται αρμονικά με τους σεφ.

 

Τμήμα αποθήκης

 

Στο τμήμα της αποθήκης αποθηκεύονται πολλά ετερόκλητα στοιχεία. Από τη μία έχουμε τα τρόφιμα που χρειάζονται ψύξη, κατάψυξη και συντήρηση καθώς και τα ξηρά τρόφιμα που δεν απαιτούν κάποια ιδιαίτερη φροντίδα, ενώ από την άλλη έχουμε τα σκεύη, τα μαχαίρια του σεφ, τα ακονιστήρια και γενικά όλα όσα χρειάζεται ο μάγειρας, για να κάνει τη δουλειά του. Επίσης, πρέπει να υπάρχει ένας ξεχωριστός χώρος, μακριά από όλα τα προαναφερθέντα, στον οποίο φυλάσσονται τα είδη καθαρισμού και γενικά όλα τα χημικά για την κουζίνα.

 

Τμήμα προετοιμασίας φαγητού

 

Στο τμήμα προετοιμασίας φαγητού γίνεται η επεξεργασία του κρέατος, του ψαριού και των λαχανικών, τα οποία στη συνέχεια θα προωθηθούν για μαγείρεμα. Το τμήμα αυτό βρίσκεται πολύ κοντά στην αποθήκη και τα ψυγεία, ώστε να μη χάνεται πολύτιμος χρόνος κατά τη μεταφορά των πρώτων υλών. Εδώ τα τρόφιμα πλένονται και κόβονται με επαγγελματικά μαχαίρια σεφ, ώστε στη συνέχεια ο μάγειρας να τα παραλάβει έτοιμα.

 

Τμήμα μαγειρέματος

 

Ο τελευταίος σταθμός και ο πιο ουσιαστικός. Εδώ δουλεύουν οι έμπειροι μάγειρες, οι οποίοι μετατρέπουν την πρώτη ύλη σε πιάτα που θα προσελκύσουν τους πελάτες. Το τμήμα μαγειρέματος αποτελείται από επαγγελματικούς φούρνους, εστίες, φριτέζες και άλλα εξειδικευμένα μηχανήματα καθώς και σκεύη μαγειρικής για κάθε πιθανή και απίθανη χρήση. Δίπλα σε αυτό είναι συνήθως τοποθετημένο το πάσο, από το οποίο οι σερβιτόροι μπορούν να πάρουν τα πιάτα, για να τα προωθήσουν έπειτα στο μαγαζί.

 

Πηγή: Medicahellas.gr